neděle 10. února 2013

The Gunslinger - Stephen King (The Dark Tower #1)

Moje hodnocení: 4/5

Atmosférická kniha plná záhad, která nutí člověka celou dobu hádat. Jako úvodní kniha Kingovy fantasy/sci-fi série ale odpověď na nesčetný otázky nenabízí.

Už hodně dlouho jsem měla "v plánu" si tuhle sérii přečíst. Někdy. Pravděpodobně v dost vzdálený budoucnosti. Ale někdy určitě. Až bych měla čas. Třeba v důchodu. Možná. Asi takhle nějak jsem o tomhle epickým díle uvažovala. Protože sedm knih (osm, když beru v úvahu i tu poslední loni vydanou) je zábava na dost dlouho. A jak jsem nedávno zjistila, i značně drahá zábava. Ale pak jsem na blogu u Luu uviděla nový obálky a věděla jsem, že tuhle sérii prostě musím mít. Nikdy jsem od Kinga nic nečetla, nevěděla jsem, jestli se mi jeho styl bude líbit, ale přesto jsem jako zhypnotizovaná šla a objednala si všechny knihy. A nelituju toho.

Mám dojem, že když se teď pokusím napsat, o čem že vlastně ta první kniha je, tak ať napíšu cokoliv, nejspíš po dočtení celýho příběhu usoudím, že jsem se ani zdaleka nepřiblížila skutečný podstatě. Poslední pistolník na světě pronásleduje muže v černým. Proč? Za jakým účelem? Proč je poslední? A kdo je ten muž v černým? To nevíme. Dokonce ani nevíme, kde nebo kdy jsme - je to náš svět v budoucnosti nebo minulosti? Nebo nějakej úplně jinej? To taky nevíme. Při čtení člověku v hlavě vyskakuje jedna otázka za druhou, ale odpovědí se mu dostává jen pomálu. A to, co se dozví, akorát vyvolá záplavu dalších otázek. Je to jako hlavolam, kterej se snažíme vyřešit, a autor nám postupně během čtení předhazuje různý indície.
Few if any seemed to have grasped the truest principle of reality: new knowledge leads always to yet more awesome mysteries.
Je to naprosto záhadný. Ve stylu, že nevím, která bije a přitom se mi v mysli rojí všelijaký možný vysvětlení a žene mě to ve čtení dál, jen abych získávála další indície a přišla tomu všemu na kloub. Autor nám naznačí, že nejenže ten muž v černým o svým pronásledovateli ví, ale dokonce našemu pistolníkovi klade do cesty různý pasti a zkoušky. Navíc to vypadá, že se chce nechat chytit. Proč? Je to další past? Pak se dozvíme, že pistolník pronásleduje muže v černým, protože chce najít tajemnou Věž. Proč? A co je ta věž? To taky nevíme. King je jeden z mála autorů, kterej si se mnou dokáže takhle úspěšně hrát. Vždycky, když si vytvořím nějakou teorii, zničí mi ji nějakým nově odhaleným faktem, jako kdyby se mi vysmíval hahá, zase jsem tě dostal, jsi úplně vedle! Baví mě to. Udělali jste si určitej obrázek a myslíte si, že záhadu vyluštíte během chvilky? Tak si do svých teorií zkuste přidat vědomosti, že ví, kdo je to Merlin, ví o Španělsku, zná song Hey Jude, ale nezná New York, sochu Svobody nebo co je to televize. Pak je tu Jake, Newyorčan, kterej zemře pod kolama auta a objeví se v tomhle světě uprostřed pouště, kde ho náš pistolník najde - proč? Co je to za svět? 

Kromě naprostý záhadnosti je tahle kniha atmosférická a zároveň mix různých námětů. Začíná tajemně uprostřed pouště, kdy pistolník pronásleduje muže v černým. Úplně jsem před očima měla všechny westerny, který jsem kdy viděla - divokej západ, napětí a tajemno, poušť a spalující slunce. Skoro jsem mohla slyšet tu hudbu, která vždycky hrála na pozadí různých přestřelek, zvuk větru... Zároveň mi to trochu připomíná anime/mangu Trigun - postapokaliptickej svět, sucho, pouště, styl divokýho západu, ale přesto se tu objevujou technologie daleko převyšující ty naše - nádech scifi. A pitolníkova pouť za tajemnou věží, která snad představuje odpověď na všechny otázky, mi zase připomínala hledání svatýho grálu.

I když jsem z týhle stránky příběhu nadšená, nemyslím, že je to kniha pro všechny. Ti, kteří rádi luští všelijaký hádanky a mají trpělivost, že ne na všechno přijdou na první pokus, by si ji mohli hodně rychle oblíbit. Ale ti, kteří si chtěj při čtení oddychnout, nechtěj přemejšlet a očekávají tradiční strukturu expozice, kolize, konflikt, vyvrcholení a rozuzlení, tak ať to radši ani neotvírají. Tohle není pro ně.

Série byla celá vydaná i v češtině pod názvem Temná věž (až na poslední nedávnou knihu), ale zjistila jsem, že autor první díl zhruba před deseti lety přepsal a nechal vydat znova. Takže český vydání se tak trochu neshoduje s novým originálem. Neměla jsem příležitost si to přečíst v češtině, ale co se týče angličtiny, doporučovala bych ji jen aspoň středně pokročilým angličtinářům. Obzvlášť přímá řeč je tak trochu archaická, něco mezi slangem a nářečím, občas je dokonce psaná foneticky.

2 komentáře:

  1. Super recenzia, ako vidím mnohí obľubujú Kinga. Ja som čítala len Tretie oko a nie je to práve ten štýl, do ktorého by som sa pustila s vervou, hoci kniha nebola zlá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem si říkala, že je divný, že jsem se ke Kingovi nedostala už dřív - narážím na něho už hodně dlouho. Jen jsem měla dojem, že píše spíš horory, což není žánr, kterej bych vyhledávala. Proto mě tahle série tak mile překvapila.

      Nemůžu říct, jestli jsi měla jen smůlu při výběru knihy, nebo si s panem Kingem vážně nesednete, ale i já mám s jeho stylem tak trochu problémy. Co se týče příběhu, je super, místama i geniální, ale co se týče vypravování... ty knihy jsou tak zatraceně dlooouhý :/ některý pasáže by se podle mě daly v klidu vynechat.

      Vymazat