sobota 11. ledna 2014

4x knihy, které neurazí ale ani nenadchnou

Mám trochu skluz - čtu, ale k sepisování názorů se už moc nemám. A jelikož v následujících dnech nebudu stíhat už vůbec, tak voilà! Čtyři knihy v jednom.

Nenechte se odradit názvem článku. Mně se všechny níže zmiňovaný knihy líbily. Přečetla jsem je poměrně rychle a nelituju toho, že jsem jim věnovala svůj čas, jen nemám potřebu se k nim v budoucnu vracet. Pro mě osobně mi u nich chyběl wow faktor. Ale pro někoho jinýho se můžou stát úchvatným čtenářským zážitkem, jak hodnocení na GR napovídá (všechny jsou 4+).

 The Backup Boyfriend - River Jaymes
(The Boyfriend Chronicles #1)

MM, série 
Alec lost his boyfriend of years
Bought a Harley but shed no tears
Dylan lies that he’s gay
To keep Tyler away
But Tyler, not fooled, only sneers

Alec and Dylan make out
But Noah fills Alec with doubt
Still they fall in love
Thank God above
And that’s what this book is about
Nemohla jsem si to odpustit :) Našla jsem na GR jedno hodnocení, který v pár řádcích krásně sesumírovalo celou knihu.

Alec zasvětil celej svůj život boji za legalizaci sňatků homosexuálních párů, aby si jednou mohl vzít svýho dlouholetýho partnera Tylera. Sbíral podpisy na petice nebo se účastnil různých demonstrací a pochodů. Je proto pro něj velkým šokem, když ho ten samej Tyler opustí a najde si během pár dní jinýho.

Zdrcenej Alec najednou neví, co má dělat. V Tylerově přítomnosti se mění v blábolící trosku a to ještě ani nebyl v přítomnosti Tylera A jeho novýho přítele. A ve chvíli, kdy se tak stane, je to taková katastrofa, že se mu ho místnímu mechanikovi zželí a předstírá, že je Alecův novej přítel. I když Dylan vůbec není gay. Ale hej, Dylan si zakládá na svých hereckých schopnostech, tak co. Jak to pokračuje dál, si většina umí představit.

Je to jako harlequinka - soustředí se to na LÁSKU a vztahy. Bylo by marný předstírat, že je to o něčem víc. Seberte lásku a nemáte žádnej příběh. Lhala bych ale, kdybych řekla, že se to četlo špatně nebo že mě to nebavilo - Alec nakonec vůbec nebyl taková bábovka, jak by se mohlo zdát, a ani jeden se nezměnil v zamilovanou školačku. Pár vtipných situací, žádný přehnaný drama (ale Noah, společnej kamarád všech tří výše zmíněných (svět je malej), se sere tam, kam nemá). Ale nemám k tomu moc co říct - pár hodin po přečtení a už mám problémy vybavit si detaily. Kdo ví, jestli si vůbec přečtu pokračování, který se věnuje Noahovi.

Kdo má rád nenáročný romatický komedie bez zbytečných melodramat, tohle je pro něj jako dělaný.

A Dirty Job - Christopher Moore

supernatural, komedie, česky
Do not seek death. Death will find you.
Charlie je beta samec (cosi jako opak alfa samce) a je na to náležitě hrdej. Jeho představivost nezná mezí. Obzvlášť ohledně všemožných způsobů, jak se něco může pokazit. Ovšem ani on si nedokáže představit nebo vysvětlit tajemnýho muže v mátově zeleným obleku (kterej se mimochodem jmenuje Minty Fresh), kterej stojí u postele jeho mrtvý ženy, která před pár okamžiky Charliemu porodila dceru. Kterýho kromě něj nikdo neviděl, ani kamery.

A najednou se v Charlieho životě začnou dít divný věci. V diáři se mu objevujou jména naprosto cizích lidí, kteří zanedlouho i zemřou. A nezřídka přímo Charlieho vinou. Občas vidí předměty, který rudě pulzujou, ale ostatní samozřejmě nevidí nic. Slyší hlasy z kanálu, samozřejmě jako jedinej. Charlie totiž nevědomky získal novou práci. Stal se obchodníkem se smrtí (autorská práva připisujte Freshovi). Jeho úkolem je od zesnulých získávat jejich duše, což často vede k nečekaně vtipným situacím.

Přidejte si do mixu další šílený postavy. Lily, náctiletou goth teenagerku, která je naprosto zdrcená z faktu, že její uncool šéf je novej šéf podsvětí. Raye, Charlieho druhýho zaměstnance, kterej svý volno tráví na webech jako DesperateFilipina.com. Nebo i Charlieho dvě extrémně extravagantní paní na hlídání, jeho sestru nebo detektiva, kterej si všiml podezřele velkýho počtu úmrtí v Charlieho blízkosti.

Bylo to o něco víc, než jsem čekala - poměrně komplikovanej, i když absurdní, příběh. Ale na druhou stranu to bylo i míň, než jsem doufala - chtěla jsem trochu hororu. Ale Charlie všechno bere strašně idiotsky a komičně - vtipkuje když na něj útočí, vtipkuje, když je zajatej, vtipkuje, když se někoho chystá zabít... je tu hromada komedie, která naprosto zabila jakoukoliv snahu brát něco vážně. A přitom tu toho byla spousta - umírající lidé - jak to berou oni sami nebo jejich blízcí; příšery z podsvětí, který se snaží zabít Charlieho - co jsou zač a o co jim jde; proč je Charlie jinej než ostatní obchodníci se smrtí... škoda.

Pokud máte rádi komedie ve stylu Terryho Pratchetta, tohle se vám bude rozhodně líbit. Za mě nejlepší kniha z tohohle článku.

Rifter - Ginn Hale

MM, fantasy, supernatural 

Blíží se platba za nájem a Johnův spolubydlící Kyle je už několik dní k nenalezení. Proto když do jejich bytu dorazí obálka, ve který je očividně klíč, očekává John, že uvnitř najde klíč od bytu. Ve skutečnosti ale najde klíč do jinýho světa. Světa, kde pravidelně upalujou čarodějnice a kde je magie skutečná. Světa, kterej má John zničit.

Tohle vlastně vůbec není série, jen jedna extrémně dlouhá kniha (1000+ stran) rozdělená do deseti kratších dílů. Už jsem od Ginn Hale četla většinu jejích knih, takže jsem tušila, co tak asi můžu očekávat. Originální myšlenku, propracovanej svět, akční scény, ale vleklej příběh. A přesně to jsem i dostala.

První kniha mě hrozně navnadila, měla ohromnej potenciál. John objeví tajemnej klíč a společně se svýma dvěma kamarádama se propadne do úplně jinýho světa. Snaží se přežít a zároveň nějak najít cestu zpátky domů. Ovšem pak přišel šok v podobě cestování časem, naprosto nelogickýho řešení všemožných paradoxů, který se vážou se změnou historie v důsledku cestování časem, a následnýho iritujícího skákání mezi danýma dobama. Takže už v půlce druhý knihy se nečekaně přesuneme o nějaký třicet let dopředu a tím pádem je to v podstatě jeden obrovskej spoiler. Nehledě na můj wtf pocit, než jsem pochopila, co se vlastně stalo. A pak nás to hodí zase zpátky. A pak zase dopředu. A zase zpátky. A dopředu. Kdyby se Hale snažela udržet časovou kontinualitu a vykládala to pěkně popořádku, bylo by to skvělý. Možná bych tomu dala i 4+. Nejradši bych všechny knihy vykuchala a seřadila jejich části do správnýho pořadí.

Abych jen nekritizovala, myšlenka je opravdu skvělá a svět je do detailů promyšlenej. Jsou tu opravdový čarodějnice, magie a i cosi jako Šaolinští mniši, kteří pravidelně cestujou do našeho světa, aby tam našli reinkarnaci jejich boha, kterýmu je souzený, že zničí jejich nepřátele (a vysoce pravděpodobně i celej svět jako vedlejší produkt). Jsou tu věštci, kteří neomylně vidí do budoucnosti a kteří vznikli značně nechutným způsobem. Jsou tu scény, ze kterých mi napětím běhal mráz po zádech. Přimělo mě to něco cítit a dychtivě otáčet jednu stránku za druhou. Pokud to zrovna zase neskočilo v čase.

Jsou tu nudný části, jsou tu dechberoucí části. Je tu geniální myšlenka, je tu nelogická myšlenka. Kvalita hopsá nahoru a dolů. Pokud má někdo rád fantasy příběhy o tom, jak někdo z moderní doby spadne do feudálního světa s magií, tak Rifter je rozhodně ta správná volba.

Černobílý svět - Kathryn Stockett

historie, česky

Píšou se šedesátý léta v Mississippi. Otroctví je sice dávno zrušený, černoši jsou svobodní a bílí a barevní jsou si rovní. Ale do skutečný rovnoprávnosti mají ještě hodně daleko. Jsou si rovní, ale oddělení. Černoši můžou maximálně vykonávat těžkou manuální práci a černošky jsou jen hospodyně. Černí a bílí mají oddělený školy, knihovny, dokonce i obchody s potravinama. Nesmí používat stejný věci a dokonce i nesmí vzájemně uzavírat manželství.

Stejně tak rovnoprávnost mužů a žen je jen utopie, jak zjistí mladá Skeeter, kerá právě vystudovala školu a chce práci jako redaktorka v prestižním nakladatelství. Sice ji zdvořile odmítnou, ale dají jí radu, ať začne psát. O čemkoliv, co si myslí, že je zajímavý a originální. A Skeeter se rozhodne napsat o životě černošských hospodyň z pohledu daných hospodyň. Něco, co doposud němělo obdoby. Skandální.

Popravdě, Skeeter byla jen mladá, naivní (nechci přímo říct tupá) běloška, která si myslela, že černošky budou upřímně odpovídat a stěžovat si na svoje zaměstnavatelky jen proto, že je o to hezky požádá. Byla typickým příkladem znuděný bílý paničky, která si neuvědomuje, že si zahrává se životama skutečných lidí. Dalo by se říct, že kniha pojednává o tom, jak se Skeeter postupně mění a skutečně jí začne záležet na tom, aby se něco změnilo. A nebojí se pro to cokoliv obětovat.

Je to líbivá kniha, o čemž svědčí nehorázný hodnocení na GR (momentálně 4.44) nebo fakt, že se už dočkala zfilmování. Ale nemůžu se ubránit pocitu, že je tahle kniha jako Skeeter - povrchní, zaujatá a uměle stereotypní. Všechny bělošky jsou tu nafifněný pipky, který berou barevný jako trochu inteligentnější dobytek, všichni černoši jsou tu utlačovaní nebo dokonce i lynčovaní. Nejsou tu žádní chlapi, jen jeden a to hooodně okrajově. Přišlo mi to trochu naivní a prázdný.

Navíc, i když to obsahově bylo naučný (třeba tehdejší nesmyslný zákony týkající se bílých a barevných), tak mi nesedl styl psaní... bylo to jako vyprávění, bylo to plochý. Nic jsem necítila. Byla jsem zvědavá, jak to dopadne, ale to je asi tak všechno. A přitom to rozebírá takový ožehavý témata. Jo, bylo to fajn, četlo se to fajn, ale fajn není přesně to, co bych hledala. Znova bych si to nepřečetla.

Pokud má někdo rád tu línou jižanskou atmosféru a zajímá ho, jak to asi tak mohlo vypadat v šedesátých letech v Americe pro černochy, zkuste Černobílý svět. Ale moc hlubokou myšlenku nečekejte.

4 komentáře:

  1. Pěkný seznam, na Černobílý svět se už nějakou chvíli chystám, třeba se u mě ten WOW efekt dostaví :) I když po přečtení tohohle článku mám trochu obavy, protože právě hloubku od té knížky docela čekám!

    Co mě ale nadchlo je ta Špinavá práce, to si fakt musím sehnat a přečíst, vypadá to skvěle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A třeba se i dostaví :) Mám tendenci docela dost kritizovat, protože od knih opravdu hodně očekávám. Přijde mi ale, že tahle se tváří, že je něco víc, než ve skutečnosti je. Byla tu spousta možných věcí, u kterých se mohlo jít do hloubky, ale odbyly se většinou jen v rychlosti a povrchně. Bylo to lehký čtení, což bych u takhle ošemetnýho tématu nečekala.

      Špinavá práce mě mile překvapila. Podle obálky jsem tak napůl očekávala knihu pro mladší, ale vůbec to tak nebylo. Jako oddychový čtení a na zasmání opravdu vřele doporučuju.

      Vymazat
  2. Zaujímavé, od toho Čiernobieleho sveta by som práveže čakala viac. No veď uvidím sama. Také vysoké hodnotenie a ono to nakoniec môže i sklamať, to by človek nepovedal. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černobílý svět není špatná kniha, naopak bych řekla, že je lehkým nadprůměrem. Pokud člověk neočekává, že se tu bude opravdu seriózně probírat rasismus nebo nerovnost žen ve společnosti, tak není důvod, proč by se mu to nelíbilo. A to vysoký hodnocení v podstatě znamená, že je můj názor v menšině, takže žádný strachy ;)

      Vymazat