úterý 18. února 2014

Grimnoir Chronicles - Larry Correia

Moje hodnocení série jako celku: 3.5/5

X-men ve třicátých letech. Stejně nadpřirozený, stejně akční, ale víc promyšlený a steampunkový.

#1 - Hard Magic - 4/5
#2 - Spellbound - 3.5/5
#3 - Warbound - 3.5/5

Přenesme se o pár století v historii zpět a představme si, že někteří lidé v sobě začali objevovat napřirozený schopnosti. Od těch tradičních jako telekineze nebo telepatie, přes teleportaci, ovládání počasí, až po ty míň častý, jako je třeba genialita (Einstein!) nebo oživování mrtvých. Možná si říkáte, že to není nic novýho pod sluncem, že to už tu všechno bylo. To je sice pravda, ale kouzlo týhle série spočívá v tom, že se tohle všechno stalo už dávno a bavíme se teď o úplně jiným vývoji historie, o alternativní verzi našeho světa. Skuteční lidé, skutečný události, jen trochu pozměněný ve stylu co by kdyby...

One general law, leading to the advancement of all organic beings, namely, multiply, vary, let the strongest live and the weakest die. The appearance of esoteric and etheral abilities, magical fires and feats of strength, in recent decades are the purest demonstration of natural selection. Surely, in time, that general law will require the extinction of traditional man.

CHARLES DARWIN, ON THE ORIGIN OF MAN AND SELECTION OF HUMAN MAGICAL ABILITIES, 1879
Co můžete čekat a co ne?
A teď vám řeknu, o čem to vlastně je... O tom, jak obyčejní lidi závistivě a podezíravě koukají na Aktivní, lidi, kteří ovládají nějakou magii. Jak by je nejradši nějak označili, ať ví, jestli jim ta milá stařenka, co vedle nich stojí ve frontě, nečte zrovna myšlenky. Anebo ještě líp. Nahnat je do pracovních táborů, ať svoje schopnosti využívají ve prospěch celý společnosti. Přece si je nebudou sobecky nechávat jen pro sebe a pro zábavu. A jak Aktivní na tuhle diskriminaci a nedůvěru reagujou. Ti poctiví, ale i ti, kteří svoje schopnosti zneužívají... Uh-huh, tak přesně o tomhle to není. Sice jsou tu podobný myšlenky okrajově naznačený, ale nevěnuje se jim příliš pozornosti. Takže ještě jednou. O čem že to je? ...viděli jste někdo X-men?

Japonsko. Máme tu nesmírně silnýho Aktivního záporáka, kterej možná není zas až tak zápornej. A tenhle týpek je asi velkým obdivovatelem Darwina, protože se řídí heslem nejsilnější bude vládnout světu. Takže se mu všichni pokloňte. Ameriko, třes se.
Amerika. Amerika se stále tváří, že demokracie je nade vše, takže naši extrémně silní Aktivní klaďasové jsou v utajení v extrémně tajný organizaci, která brání Aktivní před obyčejnýma lidma, ale i Aktivním před zneužíváním jejich moci. Jsou tak extrémně tajní, že o nich ví všichni kromě prostých občanů. Ale pšt, o tom se nemluví.
A náš příběh začíná tím, že se Japonsko rozhodlo sestavit mocnou zbraň, se kterou konečně smázne celou Ameriku z mapy. Takže zatímco prostí lidé v poklidu spí, odehrává se mezi Amerikou a Japonskem tajná válka Aktivních.

Klady
Schválně to takhle ironizuju, protože jinak bych musela sama sobě přiznat, že čtu knihy pochybný kvality a tuhle absurditu jim naprosto žeru a ujíždím na ní. Protože přes všechen tenhle ohranej béčkovej kýč to má nepopiratelný klady.

Například už výše zmiňovaná alternativní historie. Každá kapitola začíná nějakým známým citátem, kterej je ale trochu pozměněnej tak, aby vzal do úvahy existenci lidí ovládajícíh magii. Už jen kvůli tomu to stojí za to číst.

Postavy. Tady musím autorovi smeknout. Povedlo se mu vytvořit celou plejádu postav, který měly svou osobnost, historii, ale i smýšlení. Všichni měli důvod pro svoje rozhodnutí a já jim to věřila. Každej byl jinej, unikátní. To se jen tak nevidí, obzvlášť, když se bavíme o desítkách postav. Jakmile je poznáte blíž, už se vám nikdy nebudou plést.

Napínavá akce. Celá série je ohromně akční. Je to jeden promyšlenej souboj za druhým. Dobro bojuje proti ne zas až tak zlýmu zlu. Je tu spousta různých schopností a s tím jde ruku v ruce taktika. Tyhle části jsem milovala. Četla jsem je s napětím, obzvlášť, když se autor nebál nechat některý postavy zemřít.

Zápory
Kromě už zmíněnýho otřepanýho děje? Budu se opakovat. Jsou to postavy. Hlavních hrdinů jsou tu mraky, což mi většinou není po chuti. Obzvlášť, když každá sebemíň důležitá postava dostane svůj prostor, aby nám sdělila stav věcí ze svýho pohledu. Hned ze začátku se hopsá od postavy k postavě a s nima samozřejmě z místa na místo, z události do události. Nestydím se přiznat, že jsem to po nějakých třiceti stranách na čas zapíchla, protože jsem se jednoduše ztrácela. Ovšem ve chvíli, kdy identifikujete ty klíčový hrdiny, jste za vodou.

Akční scény. S každým nepřítelem, kterýho naši hrdinové s vypětím sil porazili, se na scéně objevil někdo ještě silnější. Asi aby naši hrdinové měli nějakou výzvu. Po nějaký době se začaly objevovat souboje typu Godzilla versus King Kong a nakonec naši hrdinové zesílili natolik, že by dokázali zničit i celou planetu... Jak se mám bát o život někoho takovýho? Correio, my víme, že jsou teď tvý postavy nesmrtelný, tak na co se snažit? Z veškerých akčních scén se vytratilo jakýkoliv napětí.

Na závěr
Když to shrnu, je to zábavný čtení, i když ze začátku, než se zorientujete, trochu matoucí a ke konci, když se souboje začnou zvrhávat, tak i docela patetický a nudný. První díl ale rozhodně stojí za zkoušku. Má ucelenej konec a netrpí ještě vadama jeho pokračování. Má myšlenku a příběh.

Pokud víte, že vám ke štěstí bohatě stačí propracovaný postavy a hromada akce, tak Grimnoir Chronicles je pro vás série jako dělaná. Pokud ale rádi někomu vyprávíte, o čem zrovna čtete, a nechcete vypadat jako ti největší nerdi pod sluncem, tak se připravte vyprávět tu líbivější verzi, o který to vlastně vůbec není  ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat