sobota 30. srpna 2014

Mé letní objevy, aneb volno mi nesvědčí

Léto je sice ještě v plným proudu (ha!), ale prázdniny, který si s létem automaticky spojuju, se nezadržitelně řítí ke konci. Měla jsem skoro tři měsíce volna, kdy mě nikdo nekontroloval, jestli jsem udělala tohle nebo támhle to (samozřejmě jsem neudělala nic a posledních pár tejdnů si jen piluju výmluvy proč), a měla jsem tolik plánů. Většinou se pohybovaly v neurčitých představách, jako že nebudu dělat nic (mise splněna!), že se budu jen válet a spát až do oběda (pche, tohle už zvládám na jedničku) a jak si přečtu všechny knihy, na který jsem neměla čas. Eh, v tomhle bodě se nějak vyskytla chybička, protože jsem místo toho stihla shlídnout sedm sezón seriálu Doctor Who a aby mu to nebylo líto, tak i čtyři sezóny jeho spin-offu Torchwood (ti Briti jsou divní... ale s chutí bych se pustila do dalších). Pak jsem nějak plynule přešla na obě sezóny Orange is the New Black (nečekaně vtipný!) a momentálně jsem v půlce čtvrtý sezóny Teen Wolf (kupodivu to není tak strašný, jak to zní). A aby toho nebylo málo, tak jsem si tenhle tejden udělala marvelovskej maraton a shlídla všechny jeho filmy pěkně popořádku (na co jsem čekala tak dlouho?). Nehorázně se těším na novej semestr, protože úplně cítím, jak mi to v tý hlavě šrotuje na co bych se tak koukla dál (zachraňte mě někdo!), ale zároveň se ho děsím, protože moje výmluvy ještě nezní dostatečně přesvědčivě. Oh, a "objevila" jsem Pinterest! To je dalších pár zabitých dní.

Strašně ráda bych teď ze sebe vychrlila záplavu knižních objevů, na který se strašně těším, ale procházím momentálně čtenářskou krizí, kdy kdykoliv sáhnu po kindlu, že si něco přečtu, tak mě přepadne naprostá nechuť a místo toho si pustím další vtipný interview s Avengers a dělám zamilovaný oči na herce nebo si začnu malovat a den je zase v háji a z kindlu se stal lapač prachu. Naštěstí mě ale stále baví procházet si články ostatních a chodit na GR, takže se přece jen něco nachomýtlo.

Axiomatic - Greg Egan

scifi, short, v češtině

Po tom, co jsem dočetla sbírku scifi povídek od Teda Chianga, zůstala jsem jen konsternovaně sedět a říkala jsem si kruci, toho bych chtěla mnohem víc! Můžu proto s velkým potěšením oznámit, že jsem zřejmě našla něco podobnýho. Sbírka scifi povídek zaměřená hlavně na vědu (autor je matematik) a jak by mohla ovlivnit člověka. Neodolala jsem a našla si teď na wikipedii jednovětný shrnutí jednotlivých povídek a musím říct, že moje čtenářská krize asi právě pominula. Omg, hrozně moc se těším!

Očekávám spoustu nových námětů k zamyšlení stejně jako u Chianga a bohužel i stejně nečtivej styl psaní - když tenhle fakt mají potřebu zdůraznit jak na GR, tak i na wikipedii, tak na tom asi něco bude.

The Giver - Lois Lowry

scifi, dystopie, YA/NA, série, v češtině

Myslím, že jsem o týhle sérii poprvý slyšela u Luu a dost mě to zaujalo. Hmm... proč jsem si to nepřečetla už tehdy? Každopádně jsem si na to znova vzpomněla, když jsem viděla recenzi na jiným blogu, a pak na dalším... Zkrátka jsem si dupla a řekla a dost a hodila jsem si to na seznam. Každopádně moje nadšení trochu uvadá po zjištění, že se podle knižní předlohy natočil film, kterej právě míří do kin... Asi proto teď o tuhle sérii všude zakopávám.

Vlastně si nejsem tak úplně jistá, o čem že to vlastně je a nechci to moc zjišťovat kvůli případným spoilerům, ale tuším, že to bude něco na způsob filmu Equillibrium (Christian Bale forever!) - dokonalá společnost, která je ale svým způsobem tak trochu emočně sterilní, a hlavní hrdina zjistí, o co všichni přichází, když se stane "příjemcem" paměti a zkušeností všech předchozích generací... Jo, nakonec moje nadšení přece jen zůstává :D

Sabriel - Garth Nix

fantasy, YA/NA, série, v češtině

Po tom lákavým rozhovoru Luu s překladatelem slovenský verze, jsem prostě nemohla odolat. Očividně to má všechny ingredience, na který si potrpím - hlavní hrdinka má mozek (je až k pláči, že tohle normálně není samozřejmost), originální magie (prosím, už žádný abraka dabra, sloup ohně nebo blesků), přirovnání v tomhle ohledu k Brandonu Sandersonovi rozhodně nebylo na škodu. A hlavně, že příběh nestojí a nepadá na romanci! Nemám nic proti romantice nebo lásce, rozpouštím se u nich jako každá druhá holka, ale podpořte ji prosím příběhem!

Dál jsem vůbec nemusela přemejšlet, jestli je to kniha pro mě - netuším, o čem to je, a jakýkoliv další detaily jsou mi neznámý. Docela se i těším, že si po dlouhý době přečtu něco, co jsem dopředu zdlouhavě nezkoumala. Je hezký nechat se čas od času překvapit a nic neočekávat.

2 komentáře:

  1. Cssss... toľko odporúčaní z jednej strany, budem sa cítiť strašne vinne, ak sa ti nič nebude páčiť :D
    Pinterest je inak zlo najzlejšie, poviem si pred spaním, že iba kuknem, a ľaľa, zrazu sú 2 hodiny po polnoci -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nah, myslím, že už mám vychytáno, kde se náš vkus rozchází. A kdyby ne... tak se připrav na výhrůžný dopisy ;) Ale teď vážně, já jsem sice možná tak trochu hnidopich, co se názorů na knihy týče, ale málokdy se najde kniha, která by se mi vyloženě nelíbila. Většinou si tam dokážu najít aspoň něco. A v tomhle případě to vyhrává už jen téma (Dárce) nebo originalita skloubená s normálností (Sabriel).
      A LOL! Asi bych ani neměla říkat, že jsem sem zavítala po x hodinový seanci na Pinterestu :D Ta věc bude moje zkáza. Já věděla, proč jsem se mu tak dlouho vyhejbala! Doufám, že se mi časem okouká.

      Vymazat