čtvrtek 18. září 2014

Láska na druhý pohled?

Poslední dobou začínám přehodnocovat svoje názory na knihy, který jsem přečetla. Když pominu fakt, že se moje názory mění s časem - o to, nad čím jsem jásala rok dva zpátky, bych teď možná ani nezavadila pohledem - tak začínám zjišťovat, že by možná mohl bejt i jinej důvod proč poupravit svoje hodnocení.

Na všechno se dá dívat jinak
Začnu zdánlivě trochu mimo. Nedávno jsem vykládala, že jsem si udělala marvelovskej maraton. Zastávala jsem názor, že i když se na ty filmy pěkně dívá - přece jen je tam spousta akce, vtipu a urostlých chlapů ve spandexu - tak že nemají žádnou hlubší hodnotu. Ale! Podívala jsem se pak na pár rozhovorů s hercema i režisérama a viděla, jak se zápalem vypráví o jednotlivých postavách, jejich pohnutkách a emočním rozpoložení v některých scénách, jejich historii a vývoji. Jejich nadšení bylo nakažlivý, i když jsem chvilkama měla dojem, že mluví o něčem jiným, než jsem viděla.

Tak jsem si udělala marvelovskej maraton číslo dvě (ano, říkala jsem, že mi volno nesvědčí) a najednou jsem jejich příběhy viděla v novým světle a nechápala jsem, jak jsem předtím mohla bejt tak slepá. Vždyť je tam spousta hlubokých myšlenek, psychologie a komplikovaných charakterů! Stalo se z toho totiž něco osobnějšího a i když stále vidím všechny chyby, díky hlubšímu porozumění si mnohem víc všímám zmíněných kladů a emocí.

Přimělo mě to zamyslet se nad mým nezájmem či rovnou opovržením nad některýma filmama a knihama. Co kdybych si přečetla nějaký rozhovory s autorama? Poslechla si jejich zdůvodnění některých scén, jejich vysvětlení a důvodu, proč je tam dali, a co chtěli, aby čtenáři/diváci v jejich příbězích cítili? Byla by pak moje reakce na jejich dílo stejná? U většiny filmů, u kterých jsem to vyzkoušela, se moje hodnocení změnilo z dobrý na skvělý nebo aspoň z otřesný na ucházející. Proč by to u knih mělo bejt jiný? Jsem zrovna uprostřed zkoušení se Shakespearem, protože k němu je dodatečných informací hromada. A zatím se zdá, že to funguje.

Před pár dny jsem vyslechla rozhovor dvou slečen na téma knihy. Jedna z nich neustále opakovala, jak knihy miluje. A vzápětí se pustila do pomlouvání všech možných žánrů a knih. Jak ji to nebaví a nelíbí se jí to, jaká je to kravina a podobně. Některý ze zmíněných knih se mně naopak líbily a při poslechu jejího zdůvodnění, jsem se v duchu vztekala jasně že se ti to nelíbilo, vždyť jsi vůbec nepochopila pointu. Dost mě to mrzelo. A pak jsem se sama zastyděla, protože jsem se v ní v některých ohledech poznala. Sama rychle odsuzuju knihy, který se mi nelíbily, aniž bych se o nich obtěžovala zjistit něco víc.

Takže závěr? Většina autorů svoje dílo tvoří měsíce nebo dokonce roky. Museli přemejšlet nad každou scénou, každou větou a každým slovem. Je to jejich dítě, do kterýho vložili svoje srdce a spoustu úsilí. To nejmenší, co jako čtenář můžu naoplátku udělat, je pokusit se vynaložit aspoň zlomek jejich námahy a číst víc pozorně. Aneb míň buzerace a víc snahy pochopit. Třeba mi vážně něco uniká.

6 komentářů:

  1. Ten obrázek je geniální :D Chápu, co máš namysli, ale když si vezmu sama sebe, tak momentálně jsem ráda, že při pendlování mezi školou a prací stihnu přečíst nějakou tu knihu. Natož, abych si ještě dohledávala třeba rozhovory s autorem a podobně. Což je škoda, ale tak trochu daň za uspěchanou dobu, ve které žijeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo? Hned jak jsem ho poprvý viděla, říkala jsem si, jak trefnej vlastně je :D
      Přiznám se, že se tak trochu bojím, jak dlouho mi moje "předsevzetí" vydrží. Znám se, jsem netrpělivej človek a nebude se mi chtít čekat s další knihou/filmem než si nastuduju všechno potřebný. Ale myslím, že u filmů to dodržovat budu - některý ty rozhovory jsou zábavnější než samotnej film! A co se týče knih... o těch se někdy informace shání docela těžko. Ale chtěla bych se co nejvíc dozvědět aspoň o těch, u kterých plánuju re-reading.

      Vymazat
  2. Veľmi pekný článok. :) Máš pravdu, možno by sme sa mali viac snažiť porozumieť knihe a hľadať hlbšie posolstvo. Ibaže takto som zvyknutá hľadieť najmä na povinnú literetúru, nie na tú dnešnú. Aspoň sa snažím knihu vždy dočítať, keď už nič iné. A máš pravdu, že autori venujú roky života písaniu a potom to niekto sprdne na počkanie možno nie je fér, ale keď sa mi kniha vyslovene nepáči (čo sa často nestáva) a ešte ma aj vytočí, tak si tiež viem pusu pustiť na špacír a byť riadne sarkastická. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Ale hej, když se to tak vezme, jakej je rozdíl mezi povinnou literaturou a tou dnešní? Ta povinná měla jen víc času působit na lidi a dostat se do osnov. Kdo ví, o čem se jednou budou učit naše vnoučata?
      Haha, přesně o tom mluvím - chudáci autoři stráví spoustu času nad svým veledílem a lidi to během pár minut bez přemejšlení smetou ze stolu. Nemám nic proti konstruktivní kritice, pokud je zasloužená, ale zahanbeně musím přiznat, že občas mě kniha natolik vytočí, že se ve svých výlevech vůbec nekrotím. A teď si tak říkám - byla bych schopná říct aspoň polovinu z toho, co jsem o jejich knize řekla/napsala, autorům přímo do očí?

      Vymazat
  3. Zdvíham palce na ten pohľad na Marvelovky, lebo mne sa stalo niečo úplne podobné :D Prvé asi 4 filmy som videla v takom podobnom štýle, veľa akcie, aut na streche, svalnatých chlapov a sexy báb... a potom som objavila tumblr, kde ľudia dokážu rozoberať každý jeden výraz tváre a zrazu BANG: komplexy, psychológia, morálne dilemy...
    Strašne mi tu doma chýba niečo ako také americké knižné kluby, kde sa skupina ľudí stretne a rozpráva sa dohĺbky o nejakej knihe. Pochopila som to raz v škole, keď som začala chodiť na jeden výberový predmet, kde sme dohromady piati rozoberali modernú klasickú literatúru. Je to zvláštne, ale človek pri takej debate príde na také myšlienky, že vyjde z triedy a má chuť ísť na Goodreads a zmeniť pôvodné hodnotenie z 2* na minimálne 4 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Nevím, jestli jsou to všechny ty (někdy šílený) teorie, který fanoušci dokážou vymyslet na základě jednoho výrazu tváře nebo věty, nebo to jejich nadšení, ale všechny ty filmy najednou působí mnohem víc komplexně. A tumblr mi tu nezmiňuj, ještě stále rozdejchávám pinterest!

      Mám teď shakespearovský období - čtu si jeho hry, rozbory jeho her, koukám na divadelní/filmový zpracování, jejich srovnání, rozhovory s hercema, historikama atd... a musím říct, že mě kolikrát všechno to okolo baví mnohem víc než samotný čtení. Za seriózní knižní klub bych snad klidně i zaplatila! Recenze jsou fajn, ale kvůli spoilerům se spousta věcí nemůže zmínit.

      Vymazat