sobota 1. června 2013

Mé květnové objevy, na které se těším...

Květen. Heh. Totálně zabitej měsíc. Konečně jsem měla víc času a plán byl přečíst co nejvíc knih. Bohužel se mi do cesty postavila strašná knížka, která ve mě potlačila veškerou chuť přiblížit se ke kindlu na víc jak deset metrů. K tomu se ještě připojilo prokletí, který mě provází po většinu zkoušek - prokrastinace v podobě sledování seriálů. Aneb ano, za dva tejdny šest sezón, to bude asi můj novej osobní rekord :/

Ok, k věci. Minule jsem skončila s 96 knihama na seznamu, teď jich je 97. Pomalu to zase stoupá...


Suicide Watch - Kelley York

YA/NA, dark, nemoc

Normálně bych se takovýhle knihy nedotkla ani klackem - tohle úplně zavání emo děckama, který mají deprese a uvažujou o konci života ještě před svýma dvacetinama. Ale četla jsem už od autorky Hushed, který vyznělo skoro stejně psychoticky a nakonec se ukázalo jako naprosto skvělá kniha, která předčila moje očekávání. Nebyla melodramatická, takže věřím, že tomu tak nebude ani v tomhle případě (a pročetla jsem si pár hodnocení, který to potvrzujou).

Osmnáctiletej Vincent strávil svůj život cestováním z jednoho pěstounskýho domu do druhýho. Škola mu nejde, nemá kamarády, občas se nervově zhroutí a jeho nálady skákají jak na horský dráze. Zkrátka jeho život je naprd. Jednou uvidí holku, která skočí z mostu, a začne uvažovat nad tím, že to možná není až tak špatnej nápad. Přes internet se seznámí s podobně smýšlejícíma lidma - Casper, která umírá na rakovinu, a Adamem, kterej má podezření, že kdyby zemřel, jeho matka by si toho možná ani nevšimla. Vincent hledá důvod k životu, snaží se vyrovnat se smrtí svý pěstounky, s blížící se smrtí Casper a postupně se zamilovává do Adama, kterej nemá v plánu žít moc dlouho. Psychoťárna na obzoru :)

Edit: přečteno a marně dumám nad tím, proč se proboha pouštět do věcí, který nemám ráda? Přesto to bylo aspoň fajn a ti, kteří takový téma vyhledávají, by určitě byli nadšení.

Aiden's Luck - Con Riley

MM, série

Třetí a poslední díl se série Seattle Stories. Z první knihy jsem byla nadšená a výrazně tam vyčníval Marco, mladší bratr hlavního hrdiny. Z druhý knihy jsem byla naprosto znechucená a byla taky důvodem, proč jsem se do tohohle posledního dílu ani nechtěla pouštět. Jediná kladná věc tam byl Aiden, vedlejší postava. Ale nedávno jsem na tuhle knihu zase narazila, hodnocení nebyly špatný a navíc by měla bejt o Marcovi a Aidenovi... takže do třetice všeho dobrýho! A když to nevyjde, aspoň už tu nebude žádnej čtvrtej díl, kterej by mě pokoušel.

Upřímně ale doufám v aspoň trochu chronologický vyprávění a míň depresivních charakterů než posledně.
Restraint - Dark Emeralds

MM, historie, fanfikce, zdarma

Tohle byla moje zkáza. Jedna známá tohle vychvalovala na goodreads. Jak je to naprosto úžasný a jak je tahle fanfikce lepší než drtivá většina publikovaných knih. Jo, čtete dobře, tohle je slashová fanfikce. Nikdy jsem ještě žádnou fanfikci nečetla a to i když se v mým okolí prohání fanynky Draca/Harryho, Kirka/Spocka, Sherlocka/Moriartyho atd. Ale už jsem četla nepublikovaný online originální fikce, který svou kvalitou výrazně převyšovaly knihy pod záštitou nakladatelství. Takže proč to nezkusit? Většina lidí si pochvalovala, že je to zpracovaný dost reálně, tak jsem zvědavá.

A čehože je to fanfikce? V hlavní roli Jensen Ackles a Jared Padalecki. Nebo aspoň jejich fiktivní verze zasazená do počátku 19. století. Vůbec jsem netušila, o koho kráčí, tak jsem udělala menší průzkum, a zjistila jsem, že to jsou herci ze seriálu Supernatural. Ne fiktivní postavy, ale skutečný lidi. Při svým zkoumání jsem zjistila, že tenhle seriál se slashem jen hemží. A zajímavý na tom je, že místo toho, aby se párovaly postavy ze seriálu, tady se párujou herci. Tak mi to nedalo a začala jsem se na seriál dívat. Jsem tak blbá, blbá, blbá! Vůbec to nebylo to, co jsem očekávala a kupodivu teď sama začínám dumat nad tím, jaký by to bylo, kdyby ti dva byli něco víc... Hned jak zkouknu všechny sezóny, vrhnu se na tohle. Omg, doufám, že se nejedná o mou novou úchylku.

Edit: přečteno a žádný nový úchylky se bát nemusím. Spíš naopak - fanfikce není pro mě.

4 komentáře:

  1. Chtěla jsem se zeptat, co je to MM?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, teď mě tak napadá, že jsem to nikdy nevysvětlila, co?

      V podstatě se nejedná vyloženě o žánr, ale o Male & Male verzi jakýhokoliv jinýho žánru. Neboli když už tu je láska, tak moc ženských v ní nefiguruje :)

      U nás v Česku se ještě takovýhle knihy moc nevyskytujou, i když hádám, že je to jen otázkou času, jsou teď čím dál tím víc populárnější (například 11. díl Bratrstva černé dýky je MM, jsem zvědavá, co na to budou fanoušci říkat, až se to přeloží).

      Vím, že jsou na světě homofóbové a že chlapi z týhle literatury taky nebudou zrovna u vytržení, a proto se takový knihy snažím odlišovat od ostatních. Jako varování :)

      Vymazat
  2. Děkuji moc za vysvětlení. Už jsem si toho mm všimla dřív, ale nenapadlo mě, že tyto knihy jsou jen o chlapech. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, i ženy se tu najdou, jen prostě neskončí s hlavním hrdinou. Je to vážně jako kterákoliv jiná kniha, jen si místo hlavní hrdinky představ chlapa. A zajímavý je, že drtivá většina čtenářů (90+ procent) jsou právě ženy. Ironie :)

      Vymazat