neděle 1. února 2015

Mé lednové objevy, na které se těším...

Je mi až skoro do pláče. Poslední dva tři měsíce se mi vůbec nechtělo nic číst. Kdykoliv jsem měla volno a řekla si, že bych mohla otevřít nějakou knihu, radši jsem si vzala do ruky mobil a zabila celej den hraním nějakých stupidních her. A to jsem měla hromadu volnýho času. Ale ta nechuť byla tak velká, že jsem radši dala přednost uklízení před čtením. A jelikož jsem bordelář roku, tak to už je co říct. Proto je nesmírná ironie a nespravedlnost, že teď, když mám ohromnou chuť se zase pustit do čtení a dokonce už i mám připravený knihy, na který bych se chtěla vrhnout hned teď, tak nemůžu. Nesmím. Nemám čas! A takhle budu trpět ještě minimálně měsíc :/

Ovšem nedostatek času a zákaz čtení mi nezabránil v tom, abych si pár zajímavých kousků aspoň nevyhlídla... ach jo, už aby byl konec února.

Carry On - Rainbow Rowell

YA/NA, fantasy, fanfikce (?)

Haha! Když jsem se dozvěděla, že chce Rowellová napsat fanfikci svý fiktivní hrdinky Cath k fiktivní sérii ze svý knihy Fangirl, dost jsem se nasmála. Protože takhle absurdní spojení jsem snad ještě neviděla a absurdita je moje slabina. Navíc už při čtení Fangirl jsem si zrovna tuhle část nesmírně užívala a strašně jsem toužila si tu fiktivní sérii přečíst. No, nedostanu sice originál, ale jen Cathinu fanfikci (soudě podle obálky), ale nevadí, radost mám tak jako tak. Jen k tomu musím při čtení přistupovat jako k fanfikci a ne jako samostatný knize, jinak bych se taky mohla docela snadno dočkat zklamání.

Levandulový pokoj - Nina George

romance, česky

Na tuhle knihu se zas až tak moc netěším, protože už dopředu k ní přistupuju s určitou představou a očekáváním (chudák kniha). Z recenze u Catty jsem si vyvodila, že na tenhle příběh musím mít tu správnou náladu. Je to jedna z těch knih o mezilidských vztazích, který mě budou zajímat při čtení, bude mě bavit při čtení, ale žádnej nával adrenalinu nebo nadšení neočekávám a za pár měsíců po ní ani nevzdechnu. Je to taková ta kniha, co potěší, ale na vrchol se nikdy nedostane. Ale občas mám náladu i na takový poklidnější čtení.

Co mě obzvlášť přimělo vybrat si zrovna tuhle a ne jinou, s prominutím, tuctovou knihu, je hlavní hrdina knihkupec, kterej doporučuje zákazníkům knihy jako lék. Tak trochu doufám, že z jeho knižních doporučení načerpám nějakou tu inspiraci.

Nula kelvinov - Jana Plauchová

scifi, slovensky

Kniha o cestování časem od slovenský autorky. Uh, je tu toho tolik, co se dá zkazit, až se mi do čtení skoro nechce pustit, abych nemusela zjistit výsledek. Ale pro jednou budu věřit nadšení ostatních a nechám se (snad) mile překvapit. Nakonec už mi kniha i sedí na poličce (ale ta cena, lidi! až mě u pokladny píchlo u srdce, stála dvakrát tolik, co jsem za knihy normálně ochotná utratit).

Miluju scifi, i když ho zas až tak často nečtu. Mám na tenhle žánr totiž dost velký nároky. Na rozdíl od fantasy nejsem ochotná ani přimhouřit oči nad nelogičnostma. Jednou se to jmenuje vědecká fikce, tak žádný chyby ve vědě, prosím. Jakmile mi tam něco nesedí, začnu se vztekat a jsem připravená hodit knihu do kouta. A když se do toho vezme i cestování časem, který skoro nikdy není zpracovaný bez logických děr... je o katastrofu postaráno. Navíc je autorka mladší než já a studovala netechnickej obor... no, přiznávám, že jsem trochu skeptická, ale i zvědavá a věřím, že ke čtení budu přistupovat bez předsudků (jako že naši autoři neumí psát).

Edit: přečteno a scifi se zvrhlo v přednášku o genech, enzymech a biologii obecně. Kdyby se nepodstatný informace proškrtaly nebo zkrátily, tak by se v klidu dala zahodit polovina knihy. Zajímavý, promyšlený, ale zároveň kvůli všem těm detailům a zdlouhavým vysvětlováním věcí, který vysvětlení nepotřebujou, docela ubíjející.

Candle, Cup, and Casket - Desiderii

scifi, fanfikce, MM

Zrovna nedávno jsem dočetla jednu naprosto absurdní scifi adaptaci artušovských legend a líbilo se mi to natolik, že jsem si tuhle scifi fanfikci, kde je například Artuš kyborg nebo Morgana pilotem bojovýho letounu, okamžitě přidala do seznamu. A to i přesto, že je to fanfikce k seriálu Merlin. A s pojmem fanfikce mívám většinou hned několik problémů.

Fanfikci si užívají hlavně fanoušci předlohy. Merlin sice nebyl vyloženě špatnej seriál, ale neudržel si mou pozornost až do konce a někde v půlce třetí sezóny jsem ho dropla.

Fanfikce je většinou vydávaná po kapitolách, takže žádný zpětný přepisování, když autora napadne nějaká super myšlenka, nebo zjistí, že mu tam něco nesedí. Pokud si to opravdu pořádně nepromyslí ještě předtím, než začne psát, jen málokdy se vyhne hluchým místům a rozvláčnosti. Navíc mívají tendence psát, i když zrovna nemají inspiraci, aby se zavděčili čtenářům. Tohle dílo má 700+ stran. Takže asi tak.

Ale! Pobavila mě anotace. Pokud někdo svoje dílo nazve "fantasmagorijní vesmírnou soap operou", tak si mě okamžitě získá. Není nad to, když se někdo nebere moc vážně a dokáže se zasmát sám sobě. Vlastně se i docela těším, až se do toho pustím.

Trowchester Blues - Alex Beecroft

MM, série

Moc vám k obsahu týhle knihy neřeknu, protože to není ani trochu důvod, proč jsem si ji přidala na seznam. A z toho mála, co jsem si přečetla, ani tak nadšená nejsem. Zní to jako typická zápletka typu ex-policajt se sklony k agresivním výbuchům se seznámí ex-podvodníkem, kterej vlastně není zas až tak ex. Nejspíš bude následovat odhalení, vztek, nebezpečí a odpuštění a žili spolu šťastně až do smrti. Předvídatelný a neoriginální. Takže proč?

Před časem jsem četla svou vůbec první knihu od týhle autorky. Počáteční nadšení se hodně rychle změnilo v znechucení, pak se přehouplo v jedno velký wtf?! a přesto jsem si pak bez přemejšlení pořídila pokračování a zhltla ho jako jednohubku. A to přesto, že psaní bylo otřesný - častokrát jsem přečetla několik stran a vůbec jsem nevěděla, co jsem si vlastně zrovna přečetla. Bylo to jako shluk náhodně poskládaných slov, který dohromady nedávaly žádnej smysl. A víte vy co? Mně se to nakonec asi líbilo a byla jsem místy nadšená jak malá holka, protože to bylo strašně absurdní (ano, moje zmíněná slabina). A zapřísáhla jsem se, že si od týhle autorky přečtu ještě něco. Proto když mi pár dní nato přišel od GR mail se seznamem nově vydávaných knih v únoru a tahle tam byla, tak jsem si řekla proč ne?

Mám absolutně nulový očekávání. Chci ale vědět, jestli se mi od Beecroftový bude líbit i něco neabsurdního.

6 komentářů:

  1. Videla som Nula kelvinov v kníhkupectve a celkom som sa zhrozila nad tou obálkou, tak ak sa na to naozaj odvážiš, teším sa na názor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka! Já jsem ji naštěstí před objednáním neviděla a u pokladny mi už bylo trapný říct, že tu knihu vlastně nechci :D
      A už jsem se odvážila - ale kvůli nedostatku času jsem se zařekla, že si přečtu maximálně jednu kapitolu denně - takže možná na konci února se dozvíš výsledek...

      Vymazat
  2. Na to Carry On jsem hrozně zvědavá. :D Už jenom když se vezme, že je to fiktivní příběh postavený na fiktivní sérii ve Fangirl, tak je to dost odvážné něco podobného vydat. Jsem dost zvědavá, jestli tahle knížka bude primárně zaměřena na fanoušky Fangirl nebo jestli to bude moci číst i někdo, kdo třeba Fangirl nezná, jop. :)
    Levandulový pokoj je takové mile oddechové čtení. :)
    Uf, ta obálka knihy Nula kelvinov je fakt děsivá. :D Něco podobného by se snad mělo zakázat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že se k tomu může přistupovat skoro jako k fanfikci na Harryho Pottera, tak má hned širokou základnu potenciálních fanoušků. Neboli žádná odvaha, ale tak trochu vypočítavost - k fanouškům Fangirl se připojí většina Drarry shipperů (protože co si budeme namlouvat, všichni víme, kdo ve skutečnosti Simon a Baz jsou). A myslím, že si Carry On může přečíst kdokoliv. Podle mě tam Cath nebude vůbec nijak vystupovat.

      :) přesně jsi vystihla moje očekávání. Pro mě "milé oddechové čtení" = "bylo to fajn, ale bezesný noci kvůli tomu trávit nebudu"

      Je pravda, že s tou obálkou šlápli dost vedle a myslím, že určitě bude ovlivňovat i prodej. Protože kdo by po takový knize dobrovolně sáhnul, kdyby nevěděl, o čem je? Klučina s kytarou to prostě zazdil :D Zajímalo by mě, jestli autoři můžou mluvit do grafický úpravy vlastních knih.

      Vymazat
  3. Čítala som ešte dávnejšie Fangirl, ale u mňa tá kniha nevyvolala až také nadšené reakcie ako u ostatných. Asi som mala po všetkých pozitívnych názoroch príliš veľké očakávania a tie časti so Simonom ma vôbec nebavili, lebo FF veľmi nemusím. Takže kniha, ktorá je FF na jej vlastnú postavy :D no neviem, znie to zaujímavo, ale asi stále nie dostatočne lákavo.
    Ak ide o Nula kelvinov, to by som si tiež rada prečítala, len furt mám z toho také zmiešané pocity. Názory sú síce dobré, ale bojím sa, že ma to nebude baviť. No už len kvôli tomu nápadu by som to rada skúsila. Asi počkám na ďalší názor a potom uvidím, či sa do toho oplatí púšťať. Niekde som raz tuším čítala článok od autorky o opravách vo vydavateľstve a to muselo byť teda poriadne zložité. Ale tak cestovanie v čase je samo o sebe zložité a kto ho nespracuje správne, pokazí celý dojem z knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, Fangirl nevyvolala nadšený reakce u spousty lidí. Mně se zdála fajn a bavila mě číst, ale uznávám, že je to hlavně tím, že jsem se s hlavní hrdinkou dokázala naprosto ztotožnit (neurotickej nerd) :D Jinak já fanfikci taky moc nemusím, protože těch pár, co jsem četla, mě buď nezaujalo, nebo přímo vyděsilo. Ale zase na druhou stranu dneska píše FF každej druhej fanoušek bez ohledu na to, jestli psát umí nebo ne. Tak třeba mě zrovna Carry On okouzlí a začnu vyhledávat "profesionální" fanfikci jako divá ;)

      Nula kelvinov jsem zrovna před pár dny dočetla (ano, moje předsevzetí jedna kapitola denně mi nevyšlo). Zatím můžu ve stručnosti říct, že myšlenka byla dobrá, promyšlená a bez závažných logických děr, to se autorce musí nechat. Ale styl psaní mě nechal chladnou. Nenudila jsem se, ale nadšená jsem taky zrovna nebyla.

      Vymazat