pátek 8. května 2015

Mé dubnové objevy, na které se těším...

Ok, duben (i když už je skoro půlka května, ale hej). V dubnu se objevilo pár vyloženě zajímavých kousků. Některý jsem si už přečetla (řekněme jen, že Trnový princ mě šokoval), na některý se teprve chystám. A o některých netuším vůbec nic, ale těším se na ně taky.

Měla jsem zase jeden ze svých prokrastinačních záchvatů a v tomhle rozpoložení mě zastihla moje magická kamarádka. A navrhla, jestli bysme nezkusily buddy read. Práce mám až nad hlavu, ani jedna netušíme, jak se vlastně něco takovýho provádí, ale proč ne? Díky průzkumu, co bysme vlastně mohly společně číst, jsem objevila hromadu nových knih a sérií, o kterých jsem do tý doby nikdy neslyšela. Nestojí ale prozatím za zmínku, protože momentálně ani trochu netuším, o čem jsou. Házely jsme je do seznamu stylem hej, on říkal, že je to dobrý, přidej to tam. I když musím říct, že zatím jsou naše vyzkoušený objevy... docela dobrý a těším se i na pokračování. Huh. Zajímavej způsob, jak si rozšířit obzory.

Ale zpátky k těm několika málo nepřečteným objevům, který za zmínku stojí.

Me and Earl and the Dying Girl - Jesse Andrews

YA/NA, humor, nemoc

Proč? Protože jsem stalker. Proto. Narazila jsem na GR na jednu slečnu. A její recenze mě naprosto okouzlily. Jsou plný superlativ, obrázků, diagramů a někdy i grafů. Přistihla jsem se, jak jsem si je zasněně pročítala a bez velkýho přemejšlení házela do to-read listu jednu knihu za druhou. Dokázala mě tak nadchnout, že jsem si tam házela i knihy, který bych si ani přečíst nechtěla. Takže když jsem je pak zase jednu po druhý umazávala, zarazila jsem se až u týhle.

Co očekávám? Mám tu slíbený uvěřitelný puberťáky, kteří netlačí filozofický moudra až někde z paty, ale takový, u kterých se budu chtít pravidelně pleskat do čela a kteří mě dokážou rozesmát. S kterýma bych chtěla pár let zpátky kamarádit. Takže přesně to. Plus trochu toho melodrama zahrnující tu část "umírající dívka" z názvu. A nevím proč, když to mezi tagama na GR nebylo, ale očekávám (přeju si) coming of age story. A žádný lovestory.

The Miseducation of Cameron Post - Emily M. Danforth

YA/NA, coming of age, GLBT

Protože Luu tomu dala pět hvězdiček. Musím říkat víc? Hm?! Tak dobře. Protože řekla, že jde o pomalu se odvíjející příběh ze života. Protože to prej působí reálně. Protože tam není osudová láska, i když tam "láska" je. Popravdě, už jen tohle by mi stačilo, abych se v klidu ponořila do příběhu. Ale uvědomila jsem si, že i když velkou část mýho repertoáru tvoří knihy s LGBT tematikou, ještě jsem nikdy nečetla knihu, kde by hlavní hrdinka byla lesba. O.M.G. A to jsem si myslela, že jsem feministka.

Očekávám coming of age příběh, žádný dramata, ale běžnej osud běžný holky. A asi toho budu hodně litovat, ale dělám si naděje, že to bude v podobným stylu jako Tell the Wolves I'm Home, který bylo taky v podstatě o ničem a přitom o všem a nechtěla jsem, aby to skončilo.

All Our Yesterdays - Cristin Terrill

YA/NA, dystopie, cestování časem, thriller, série

Že jsem stalker jsem už zmiňovala. A asi by i tahle kniha zmizla z mýho to-read listu stejně potichu a nenápadně, jako se tam dostala, kdybych si nevšimla recenze na Hanině blogu. Err, vypadá to, že to obsahuje všechno, co z duše nenávidím - počínaje pubertálníma hlavníma hrdinama. A slovem pubertální myslím otravný. A samozřejmě, že záchrana světa leží zrovna na jejich ramenou. Plus cestování časem, který v podobných dystopiích bejvá jen mylně zajímavá pomůcka pro komplikaci děje. Většinou to ale nemá hlavu ani patu a marně se snaží zatajit fakt, že vlastně ani celá kniha nedává smysl.

Jenže. Postavy se prej vyvíjí. A působí reálně. A cestování v čase je prej uvěřitelný. A navíc je to prej plný akce a děj se rychle odvíjí. Přinejhorším to můžu brát jako oddechový čtení. Přinejlepším budu mile překvapená.

The Lies of Locke Lamora - Scott Lynch

Scifi, fantasy, série

Na tuhle se třesu asi ze všeho nejvíc. Hlavně na to, až se série v roce 24527 dokončí a já se budu moct konečně pustit do čtení. Protože neexistuje nic horšího než nedokončený příběhy a případný abstinenční příznaky. I když... slyšela jsem, že má první díl uzavřenej konec. Žádnej cliffhanger a podobně. Takže možná neodolám a pustím se do toho. Brzo.

Má magická kamarádka, kterou často zmiňuju v souvislosti se skoro identickým vkusem, mi touhle knihou doslova mávala před obličejem a básnila, jak je to vlastně úžasný. Navíc - scifi fantasy. Omg, jak já miluju tuhle kombinaci! A aby toho nebylo málo, je to popisovaný jako kombinace Robina Hooda, Kmotra a Ocean's Eleven (v češtině Dannyho parťáci - však víte, ta banda profesionálů, co se dá dohromady, aby společně naplánovali loupež století). A asi jsem to ještě nezmiňovala, ale Robin Hood je moje dětská láska. Plus miluju strategizování a cokoliv, co se spoléhá mnohem víc na inteligenci než hrubou sílu. Musím říkat víc? Právě se díváte na moje budoucí zklamání, protože žádná kniha se nedokáže vyrovnat mýmu momentálnímu nadšenýmu očekávání.

6 komentářů:

  1. Bojím sa, aby ťa Cameron Post nesklamala. Trošku drámy tam je, ale tá osudová láska fakt nie, tak možno... spolieham sa, že keď tomu dala 5 hviezdičiek aj Freckles, tak že to u mňa nebola taká osobná dezilúzia :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až tak? :) Trocha toho drama mi nevadí, pokud je uvěřitelný a hlavně opodstatněný. Většinou jsou to melodramata typu jsem tak nepochopená, nikdo mě nemá rád, pojďme se spolu bavit o smrti a nesmyslnosti bytí, který nemůžu vystát. Takže pokud tam není tohle, tak je to v suchu ;)

      Vymazat
    2. Vďakabohu, Cameron je v tomto úplne normálna a znesiteľná (a ešte skôr naopak, niekoľko tých momentov, keď by toto iný autor povedal, tam je stočených niekam úplne inam) tak nám držím palce. V takom spoločnom zúfalom prepletanci :D

      Vymazat
    3. Koukám, že tobě na týhle knize opravdu záleží :D Tak doufám, že si Cameron zamiluju, protože tuším, že to je klíčem k tomu, abych si zamilovala i knihu.

      ...úplně jsi mě teď navnadila na čtení!

      Vymazat
  2. Me and Earl and the Dying Girl je hrozně fajn! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doufám! Hlavně si to musím přečíst, než všichni začnou mluvit o filmu. Mám nevysvětlitelnou averzi a předsudky vůči zfilmovaným knihám.

      Vymazat